torsdag 23 april 2015

Svenska skrivregler förkortningar

Förkortningar är en hjälp för skribenten, men knappast för läsaren. Eftersom vi ska skriva mottagarorienterat är den allmänna . Användningen av förkortningar förklaras med en tillhörande lista på vanliga exempel. Hur förkortningar bör skrivas.


Nästa artikel med skrivregler.

Vissa förkortningar har blivit så vedertagna att vi kanske inte ens tänker på att de är. Mitt första råd om förkortningar är att undvika dem. Denna artikel innehåller en lista över förkortningar.


God och tydlig svenska - skrivregler. Vanliga förkortningar i löpande text 52. Skrivregler – vägen till proffsig. TT-språket är en samling skrivregler , ord och begrepp till hjälp för alla som skriver.


Svenska skrivregler , som ges ut av.

Boken innehåller en lista på ett åttiotal vanliga förkortningar som anses. Vid avbrytningar tar man bort punkten, sätter till ett kolon och ett s, t. SkumRask Inc:s bokföring. Det är oftast bäst att skriva ut ordet eller orden i stället för att använda en förkortning. Om du skriver en text med lite utrymme är dock förkortningar bra att . Skriv hellre förkortningar med punkter än utan.


Bör jag vara sparsam med förkortningar i mina texter? Hur skriver jag sammansättningar där det ena ledet är en förkortning ? Var ska jag sätta ut genitiv -s på . När förkortningar ändå används, använder vi inte förkortningspunkter. Använder du förkortningar likadant genomgående? Det finns vissa grundregler för hur förkortningar används och skrivs, men. Vi följer Myndigheternas skrivregler , som du gärna kan läsa som stöd och inspiration.


Anledningen är att siffror liksom förkortningar bromsar läsningen. De bör heller inte användas i onödan och . I vetenskaplig text används förkortningar främst i källhänvisningar, fotnoter, parenteser och tabeller. Vi skriver förkortningar av tekniska begrepp med versaler, då blir det mindre risk för missförstånd.

Skriv enkelt och konkret, utan förkortningar och militär jargong. Förklara förkortningar och svåra ord som förekommer i dokumentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg