onsdag 22 november 2017

Bryta kalksten

Nordkalk bryter kalksten och förädlar den till krossade och malda kalkstensprodukter, anrikad kalcit samt bränd och släckt kalk. Gotland har ett flera hundra meter tjockt lager av kalksten som ligger ovanpå. Tillverkningen av byggnads-kalk inleds med att bryta kalksten i stenbrottet. Sverige har gott om kalksten i Dalarna, Värmlan Närke, Västergötlan Skåne och på Gotland och Öland.


För att få bryta kalksten krävs särskilda tillstån vars . Företaget Nordkalk vill bryta kalksten närmare jordytan i Lojo centrum.

Gruvan och staden har för närvarande ett avtal som tillåter kalkbrytning . I dag bryts bara de övre stenen, så kallad ”högsten” och ses som högvärdig kalksten. I framtiden kan det också bli aktuellt att bryta även . Att de tunga blocken av kalksten bröts så nära byggplatsen som möjligt är lätt att. KALKBRYTNING Kalkbrytning Cementa vill bryta kalksten i Slite i år till, och förbereder nu en ansökan om förlängt brytningstillstånd för . Cementa i Slite får tillstånd att bryta sten på Filehajdar och i Västra brottet i ytterligare tio år.


Det har miljödomstolen i dag beslutat. Nordkalk planerar för att bryta miljoner ton kalksten per år vid Ducker under års ti men i samband med tidigare förhandlingar i . Cementa vill bryta kalksten i Slite i år till, och förbereder nu en ansökan om förlängt brytningstillstånd .

Kalksten ska få skeppas ut från hamnen i Klintehamn. Mindre behov av att bryta kalksten , mindre energiåtgång och mindre utsläpp av koldioxid. Cementa får tillstånd att bryta kalksten ur Billingen. Mark-och miljööverdomstolen ger Cementa . Men på Borghamn sten vid foten av Omberg där man brutit kalksten sedan.


Traditionen att bryta och bearbeta sten är heller inget vi saknar. Gottlands kalksten är oftast kornig i brottet, stundom genomskinande och i. Vi fick först tillstånd av mark- och miljödomstolen att bryta kalksten i Bunge efter en rättsprocess som varade i elva år. I avhandlingen kommer kalkstensindustrin på norra Gotland att undersökas. De företag som ägnar sig åt att bryta kalksten och företag som producerar cement . Bolagets strävan att få tillstånd för detta . Nordkalk planerar att börja bryta kalksten på den nu inköpta fastigheten i Buttle, om prospekteringen ger det resultat man hoppas på.


Vid brottet i Hovanäs bryts kalkstenen av ett särskilt sten- teknikföretag under två månader per år. Då pumpas brottets klargröna vatten ut till en . De mjukare sorternas kalksten är mycket lättare att bryta och transportera, och den kan bearbetas med verktyg mycket lika dem som brukades då man karvade i. Mark- och miljööverdomstolen sa idag nej till SMA Mineral AB:s ansökan om att bryta mer kalksten i brottet i Stucks i Bunge på Gotland. Skälen till att fortsätta bryta kalksten just i Slite är flera.


Närheten till cementfabriken är en förutsättning: korta transportvägar för frakt av . Uteplatsen på baksidan är täckt med kalksten från Slite på Gotland.

Tanken är att exteriören både ska spegla sig i och bryta mot omgivningen, det är därför jag .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg