torsdag 24 mars 2016

Ek träslag

Informationom träslaget ek , användningsområden, egenskaper och tekniska data. Ett träslag där sågsnittets läge i stocken har stor betydelse för utseendet . Fuktkvoten kan variera mellan 2 ner till i princip noll. Nyligen fällt trä har generellt en fuktkvot mellan - 2 beroende på träslag , årsti breddgra . Abachi är ett lättarbetat ljust träslag som har en låg vikt. Kärnvirke av ek är mycket motståndskraftigt mot röta även i fuktiga miljöer vilket gör eken ytterst .

Vanligen gör vi vår kortstav av europeisk ek , och tiljan av amerikansk ek. Ek är ett relativt hårt träslag och har måttliga fuktrörelser. Viteken är lätt gråbrun i färgen . För samtliga träslag gäller att kärnveden normalt har bättre beständighet än.


Alla träslag har sina egenskaper som passar för olika ändamål. Densitet, hårdhet , krympning och beständighet mot röta kan skilja sig stort både mellan och inom . Därefter följer en beskrivning av de träslag och trämaterial som används i JUST WOODs. Hos de bandporiga lövträden, som ek och ask är mycket stora kärl .

Svenska träslag som ek och alm, och mer utrikiska som mahogny och teak, används till att bygga båtar. Uppskattningsvis finns det idag över 2träslag som det tillverkas faner av. Eken är ett slitstarkt träslag och relativt stabilt i fråga om rörelser.


Boken är ett vackert ljust träslag som lätt känns igen med små streck . Vi arbetar med följande träslag när vi producerar våra möbler. Virket har en vacker ådring och är mycket . Av våra inhemska träslag har kärnved av ek bäst naturlig beständighet, medan beständigheten hos kärnved av furu och lärk är relativt måttlig i markkontakt och . I våra lager finns exempelvis ett komplett sortiment av amerikanskt hårdträ såsom ek , ask, alder, körsbär, lin lönn, ceder, valnöt, poppel och mycket mer. Ek - Mycket bra träslag för vedeldning. Eken har längre torktid än andra träslag pga den höga andelen garvsyra. För att förbränna syran krävs höga temperaturer.


Björk jämförs gärna med ask för dess hårdhet. Det tål inte fukt, därför används detta träslag mest för plywoo . Notering: För trappdesign WF krävs hårda träslag i steg, sättsteg, handledare och. Vad du än väljer, är alla träslag i massivt utförande.


Att blanda olika träslag ger motsatt effekt i allmänhet. Kombinationen gulnad furu och oljad ek ger ett maximalt utslag av detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg