torsdag 27 augusti 2015

Vad är kalk

Främst syftar kalk på olika former av kalciumkarbonat, till exempel kalksten och . Som alla hydroxider är den en . Somliga kallar ju Gotland för Kalkstenshawaii därför att ön består av kalk och är en exotisk semesterort. En och annan kan citera Hasse Alfredsson då han är på . Kalksten är ett mångsidigt och ofta oersättligt råmaterial med många olika användningsområden. Den spelar en viktig roll vid .

Vattnet smakar bra, men är så kalkhaltigt att alla hushållsmaskiner. Vad händer när vi dricker vattnet – hur mycket kalk får vi i oss ofrivilligt? Vad är skillnaden på ert kalk och Kalcipos-D mite för benskörhet?


Båda innehåller kalciumkarbonater (CaCO3). Man äter inte en basisk kalk för att få i sig . Balansen är känslig och båda behövs för att bland annat lagra in kalk i skelettet. Kalksten är en karbonatbergart av organiskt ursprung bildad av skalrester av marina djur. Skalresterna har samlats på havsbottnen, och efter .

Kalcium är ett av det vanligaste och viktigaste mineralerna i kroppen. Bränd kalk är den vanligaste benämningen på bränd kalksten, kalciumoxid (CaO ). Vad det beror på kan inte forskarna säga med säkerhet, men det finns olika . Kalk är en komponent i bättre kalksten och i människans skelett. Sockerbetor tillhör de grödor som är särskilt beroende av ett bra kalktillstånd. Det behövs mindre kalk på lätta jordar än på lerjordar för att höja pH-värdet. Hur sur jorden är mäts genom ett så kallat pH-värde.


Hur mycket kalk man bör tillföra för att höja pH-värdet beror på markens lerhalt och mullhalt. Kalkhaltigt vatten är därmed oftast hårt, i och med att kalk innehåller just kalcium. Vanligtvis är det de landsdelar med kalkrikt grundvatten inom Sverige som har . Vattnets hårdhet avgörs av två grundämnen: magnesium och kalcium.


Om vattnet innehåller höga halter av dessa, kallas det hårt vatten. Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium . H- kalk är en basisk kalk för avsyrning av kroppen på dess egna villkor. Den hjälper kroppen att syresätta sig.


In med syre – ut med syra – grunden för liv! I en basisk kalk så får man i sig stora mängder Syre (O) som är den. Går man in på en hälsobutik så är det vad av sortimentet består av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg