fredag 27 februari 2015

Hur parallellkopplar man lampor

I följande exempel används ett V-batteri och en lampa med effekten W. Kan man koppla samman lampor om t. Svårt när man inte vet exakt hur du tänker resultatet. Lampa som inte går att parallellkoppla ? Hur kopplar jag ihop tre lampor till en kontakt? Då man parallellkopplar två lampor , märker man att de lyser lika klart som en lampa ensam för sig.

Batteriet ger då ut en ström, vars . Parallellkoppla är det som gäller om du prompt ska ge dig in på detta. Den mängden lampor går, men jag hade valt att paralellkoppla samt något. Alltså om det inte är helt uppenbart hur du skall göra bör du be någon annan.


Tänk dig att du kopplar en lampa med resistansen R till ett batteri med spänningen. Om man istället parallellkopplar lamporna kommer både spänningen . Jag vet inte, men delar inte strömmen sig i parallellkoppling ? Två batterier och en lampa i samma strömkrets.

Om man tar bort det ena batteriet bryts kretsen och lampan slocknar. Koppla lampor (serie och parallellkoppling ). Elever i år har arbetat med ellära. Här visar de hur man parallellkopplar två lampor.


Om en lampa i en parallellkoppling går sönder kommer den andra att fortsätta att lysa. Precis som med seriekoppling kan man parallellkoppla både batterier, . Serie- och parallellkoppling. Vilket eller vilka alternativ är korrekta? Båda lyser först men sen går en lampa sönder. Dock så tycker inte jag att den går in så mycket i detalj hur man ska . Man kan koppla ihop batterier, lampor och andra saker i seriekoppling eller parallellkoppling.


SERIE- OCH PARALLELLKOPPLAT FORDON. En lampa som lyser med en glödande metalltråd av volfram. Hur kan man dokumentera själva arbetet.


Hur ska man förklara för elever att alla lampor lyser lika starkt om lamporna är seriekopplade? Många tror att lampan närmast batteriet lyser starkast. Hej Varför är rad-delningen så knepig när man skickar in frågor och svar?

Tänkte sätta upp flera nya lampor i salonngstaket men har inte en susning hur dessa ska kopplas ihop. Man parallellkopplar alltid lampor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg