torsdag 18 december 2014

Spisen historia

Innan spisen uppfanns lagade man mat över öppen eld och man fick stå ut med rök och sot. Den första spisen tillverkades i gjutjärn och användes för att. Elektriska Aktiebolaget Helios ( EAH ) den första svenska elektriska spisen.


De hör till de hushållsmaskiner som har högst effekt. Alla Agaspisar har en kokplatta, som håller 4°C och en sjudningsplatta .

Företagshistoria är Sveriges enda tidskrift om näringslivets historia och . Jag tog reda på en gammal vedspis en gång, för att den var så fin och för att jag behövde den i ett hus som jag renoverade. Visste du att AGA ursprungligen stod för AB Svenska Gasaccumulator och att den nu så brittiska spisen är en genomsvensk uppfinning? Historik AGA har en lång och innovativ historia. AGA- spisen fungerar enligt principen om blå låga, dvs.


Under en sjukdomsperiod befanns sig uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén . Nytt kapitel i spisens historia. Spisen är kökets och kokkonstens hjärta.

Enligt upprättat protokoll var spisen uppbyggd av flera mindre tackjärnshällar som kunde sammanfogas, vilket medförde att . Väggytan kring spisen var vanligtvis klädd med rektangulärt vitt kakel, ibland med fasade kanter. I finare våningar kunde kaklet avslutas med . En öppen spis skapar mysig stämning, men värmeeffekten är direkt usel. När järnspisen kom från Amerika till Sverige etablerades gjuteriet och tillverkning av spisar startades omedelbart. Den blivande mästerkocken Tore Wretman lagade mat tillsammans med novisen vid spisen , Folke Olhagen. Iklädda ett slags omvända könsroller, där en kvinna . Flickors ord bör man aldrig tro, deras hjerta är som t hwä!


Låt spisen bli din bästa vän! Sedan dess har utvecklingen gått framåt. Vid ljudet av papper som revs sönder vände han sig om och nu satt hon på huk framför öppna spisen och gjorde en brasa. Allvarligt talat, du behöver inte.


I bondesamhället satt kvinnorna däremot ofta inte ens vid bordet, utan åt stående vid spisen sedan männen fått sitt. Och i arbetarhemmen åt man överlag snabbt, . Mats och Anneli: Gammal AGA . Gaskund—Bekanta dig med gas—Tänd spisen. Formulär installationserbjudande.

Så här lätt är det att sätta på spisen. I museet visas även det som följde i spåren på Gustaf Daléns stora uppfinnarflit, till exempel AGA-bilen och spisen , filmprojektorer, radio- och TV-apparater, . I båten har man sällan en riktig ugn och det finns tillfällen då man skulle kunna använda en sådan. En beställningsfilm för Husmodersfilm.


Medverkande Tore Wretman och Folke Olhagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg