måndag 24 oktober 2016

Utfodra häst med kalk

Finns det att köpa som typ rent kalk , eller hur brukar man utfodra det? Hon har forskat inom området hästar och deras utfodring och har bland annat tittat på om man kan förbättra hästens prestation genom . Det är många i stallet som ger sin häst kalk , och jag undrar varför man ska ge det? Hur mycket kalk ska man fodra med. Den ska inte ligga under 2:(dubbelt så mycket kalk som fosfor).


Man skiljer på olika slags foder till hästen.

Det är framförallt kalk och fosfor hästen behöver, men även koppar, magnesium och järn. Det kan vara svårt att räkna. Ett bra grovfoder är basen i all utfodring av häst. Det här med att ge kalk till sina dräktiga sto och föl, är det många. Utfodringsrekommendationer för häst.


Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Swedish University of Agricultural Sciences. Kalk , fosfor förhållandet bör ligga på 2:för unghästar i växt.

En vuxen häst som inte arbetar har förstås lägre näringsbehov än en. Om hästen är fet, lättfödd eller av annan anledning behöver utfodras. Så vi måste se till att hästen har gott om magnesium. Det är skrämmande hur Pavos studie visar på hur vanligt det är med magnesiumbrist bland hästar. De viktigaste mineralerna för häst är Ca- kalk , P- fosfor och Mg- magnesium.


Till häst är det extra lämpligt att ge loppfrö under årstider när det finns risk att den får i sig mycket grus och sand. Lätt och hygienisk att utfodra me tack vare dospump som kan köpas till. Innehåller inte kalk och fosfor. Då är det inte svårt att inse att om en häst inte får en balanserad foderstat. Hästen kan också utveckla olika beteendestörningar, så kallat stereotapi.


Det är därför viktigt att man utfodrar sin häst rätt. För mycket stärkelse i fel form riskerar dock att försämra såväl hästens magtarmflora som hälsa. Kom ihåg att alltid blötlägga Betfor vid utfodring till häst ! Tag för vana att alltid läsa vad fodret innehåller per kg, utfodra alltid hästen i kilo. Lusern, alfakuber, linfrö, betfor. Syretransport, ämnesomsättning.


Vid tillskott av havre i utfodringen , bör man förutom Mineraali också ge foderkalk. Föl och växande hästar behöver alltid ett tillskott av kalk.

Också vitaminerna doseras individuellt som separata vitaminpreparat enligt hästens behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg